Postbus 21
6040 AA Roermond
info@metggz.nl
Samenwerking
Onze naam MET ggz staat voor samenwerking en verbinding: MET elkaar, zowel intern als extern. We hechten veel belang aan een sterke regionale en lokale verankering en aan intensieve samenwerking met andere organisaties in het netwerk. In de regio’s waar we actief zijn, bundelen we dan ook onze krachten met andere organisaties zodat we samen nóg beter in staat zijn om mensen te helpen.
Zuid-Limburg
In Zuid-Limburg werkt MET ggz samen met 15 andere partners in de Regionale Task Force (RTF) GGZ Zuid-Limburg. De RTF GGZ Zuid-Limburg werkt actief aan oplossingen om de lange wachttijden in de ggz te voorkomen door het versterken van de kennis van de huisarts, verkennende gesprekken met de burger en een transfertafel waar de verwijzing van de cliënt wordt besproken.
Midden-Limburg
Samen met Leger des Heils Zuidoost en Moveoo bundelen we onze krachten op het gebied van Beschermd Wonen (BW) in de regio Noord- en Midden-Limburg. De samenwerking zorgt voor een unieke combinatie van aanbod en specialismen. Samen zorgen we voor een duurzame uitstroom en richten we ons op nog meer inclusie in de buurt en wijk.
Samen met Synthese en het Algemeen Maatschappelijk Werk laten we cliënten tijdens verblijf in Beschermd Wonen al kennis maken met de wijk en de voorliggende voorzieningen die ondersteuning gaan leveren wanneer zij uit Beschermd Wonen stromen.
In samenwerking met de gemeenten in Midden-Limburg, woningbouwcorporaties en andere zorgaanbieders leiden we kwetsbare burgers toe naar passende huisvesting. Het matchingspunt levert inzicht in de vraagkant, zodat het mogelijk wordt om gerichtere afspraken met woningcorporaties te maken over het aanbod voor deze doelgroep.
In Midden-Limburg voeren we samen met Vincent van Gogh en in nauwe samenwerking met het UWV en gemeenten IPS-trajecten uit. IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun en is een methode om cliënten te begeleiden bij het zoeken, vinden en behouden van werk.
In Roermond zijn wij samen met Moveoo uitvoerder van de Herstelacademie. Binnen de Herstelacademie kunnen inwoners van Venlo zonder indicatie werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en herstel met ondersteuning van ervaringsdeskundigen.
In Weert werken we samen met Punt Welzijn in de Buurtcirkel die bijdraagt aan het doorbreken van sociaal isolement en het bevorderen van participatie door mensen bij elkaar te brengen en hen te stimuleren iets voor elkaar te betekenen.
In gemeente Weert zetten we samen met Punt Welzijn, Land van Horne, Meditta en Vincent van Gogh in op beter samenwerken in de wijk op het gebied van zorg, welzijn, veiligheid en wonen om bewoners in de wijken Keent en Moesel beter te dienen en het welzijnsniveau van burgers te verhogen.
In september 2022 is op initiatief van MET ggz en in samenwerking met gemeenten, UWV, Gilde Opleidingen en een groot aantal zorgaanbieders de opleiding tot ervaringsdeskundige van start gegaan bij Gilde Opleidingen in Roermond. Binnen de zorg komt er steeds meer vraag naar gekwalificeerde ervaringsdeskundigen. Door de opleiding in het leven te roepen geven we gezamenlijk een antwoord op deze toenemende vraag.
In Noord- en Midden-Limburg zijn we samen met Vincent van Gogh kartrekker om korte te lijnen te realiseren tussen ggz, sociaal domein en huisartsen en gezamenlijk vorm te geven aan Mentale gezondheidsnetwerken. Doel is om de wachttijden te verminderen.
Het Expertteam Jeugd in Midden-Limburg heeft als doel passende zorg te vinden voor elk kind. Het Expertteam heeft naast een consultatie en adviserende functie ook een functie in procesregie, signalering en adviseren en het leren van complexe zorgvragen. In het Expertteam werken we o.a. samen met gemeenten, Vincent van Gogh, PSW, AnaCare, CJG, Pactum en Mutsaersstichting.
In samenwerking met Mutsaersstichting en XONAR voeren we de Integrale Crisishulp Jeugd in Noord- en Midden-Limburg uit. Samen bieden we alle hulp en inzet die nodig is om crisis te verminderen en veiligheid te herstellen. De doelgroep zijn jeugdigen tot 18 jaar waarbij er sprake is opgroeiproblematiek, een licht verstandelijke beperking en/of psychische klachten.
In de Regionale Alliantie zetten wij ons samen met partners, ervaringsdeskundigen en naasten in Noord- en Midden-Limburg in om het taboe op zelfmoord te doorbreken, ketensamenwerking te bevorderen en zelfmoordpreventie in te bedden in de aanpak van organisaties en sectoren zoals onderwijs, welzijn, zorgaanbieders en gemeenten.
Samenwerking rondom beoordeling
In samenwerking met het Laurentius Ziekenhuis, Ambulance Zorg Limburg-Noord en Politie Nederland beschikken we over een Spoedeisende Psychiatrische OnderzoeksRuimte (SPOR) in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond waar we cliënten in crisis kunnen beoordelen als dit in de thuisomgeving niet mogelijk is.
Gezamenlijk telefoonnummer voor verwijzers voor psychiatrische crisisvragen 18+
Samen met Vincent van Gogh (VvG) hebben we een rechtstreeks telefoonnummer voor verwijzers geïmplementeerd rondom hulp bij psychiatrische crisisvragen van volwassenen 18+. Een gespecialiseerde ggz-medewerker beoordeelt of er daadwerkelijk sprake is van een psychiatrische crisis of dat andere passende hulp nodig is. Door deze gezamenlijke aanpak worden mensen in een psychiatrische crisis snel doorgeleid naar de juiste hulp en worden de benodigde zorggelden doelmatig ingezet.
Noord-Limburg
Samen met Leger des Heils Zuidoost en Moveoo bundelen we onze krachten op het gebied van Beschermd Wonen (BW) in de regio Noord- en Midden-Limburg. De samenwerking zorgt voor een unieke combinatie van aanbod en specialismen. Samen zorgen we voor een duurzame uitstroom en richten we ons op nog meer inclusie in de buurt en wijk.
Samen met Synthese en het Algemeen Maatschappelijk Werk laten we cliënten tijdens verblijf in Beschermd Wonen al kennis maken met de wijk en de voorliggende voorzieningen die ondersteuning gaan leveren nadat zij uitstromen.
Met het Pact van Venlo willen we een duidelijk keerpunt in de kijk op vrijwilligerswerk realiseren. In gezamenlijkheid willen we, in Venlo de sociale basis vormgeven. Samenwerkingspartners zijn o.a. BOEI Limburg, NovaCurae, Care+, Vigo, Mutsaersstichting en Incluzio.
Binnen het Transferpunt Noord-Limburg helpen we cliënten die uitstromen van beschermd naar zelfstandig wonen aan passende huisvesting. In het Transferpunt werken de Noord-Limburgse gemeenten, woningcorporaties en zorgaanbieders van Beschermd Wonen nauw samen.
In Venlo zijn wij samen met Incluzio en Moveoo uitvoerder van de Herstelacademie. Binnen de Herstelacademie kunnen inwoners van Venlo zonder indicatie werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en herstel met ondersteuning van ervaringsdeskundigen.
In Venlo zijn wij partner in KanDoen, een initiatief waarin wijkbewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt een activiteit aangereikt krijgen waarmee ze andere bewoners in de wijk helpen.
In Noord-Limburg zijn we samen met Vincent van Gogh, de gemeenten, UWV en zorgverzekeraars partner in Hoofdzaak Werk. Hoofdzaak Werk is een landelijk project, onderdeel van het convenant Sterk door Werk, om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid aan betaald werk te helpen.
Buur.thuis is een initiatief van meer dan twintig overheids-, zorg- en welzijnsorganisaties in de gemeente Venray, die bouwen aan de doelstelling: “Samen komen we tot een Venray waarin iedereen lang, goed en fijn kan wonen.”