Voor wie?
Voor volwassenen die last hebben van lichte tot matige psychische problemen. Hierbij kun je denken aan:
- Stemmingsklachten, zoals somberheid, vermoeidheid, slaapproblemen en concentratieproblemen.
- Angstklachten, zoals paniekaanvallen, sociale angst, overmatig piekeren en vermijdingsgedrag.
- Enkelvoudige trauma-gerelateerde klachten, zoals terugkerende nare herinneringen, beelden of dromen, alertheid en prikkelbaarheid en vermijdingsgedrag.
- Klachten die te maken hebben met een vastgelopen rouwproces.
- Milde dwanggedachten of handelingen.
- Overige klachten, zoals negatief zelfbeeld, faalangst, levensfaseproblematiek, overbelasting/burn-out, relatieproblemen.
Wanneer kun je niet in aanmerking komen?
Sommige klachten zijn moeilijk te behandelen met kortdurende hulpverlening of zonder inzet van een psychiater en/of medicatie. Je kunt hierbij denken aan de volgende situaties:
- er is sprake van een verhoogde crisisgevoeligheid;
- er is bij jou sprake van een actueel verslavingsprobleem dat op de voorgrond staat
- een eerder kortdurend gevolgde behandeling heeft niet geleid tot verbetering of herstel van de klachten.
Dan kun je nog steeds terecht bij MET ggz, maar verwijzen we je naar onze collega’s die werken in de multidisciplinaire ggz.
Wat houdt onze monodisciplinaire behandeling in?
De behandelaar pakt samen met jou je psychisch probleem concreet en praktisch aan. In het eerste gesprek legt je jouw probleem voor. De behandelaar stelt de (voorlopige) diagnose en bespreekt met jou wat er aan gedaan kan worden. Dit wordt vastgelegd in een behandelplan. In de behandeling werk je vervolgens samen met de behandelaar aan een oplossing. Een behandeling binnen onze monodisciplinaire behandeling duurt meestal enkele maanden tot maximaal een jaar.
E-health bij je behandeling
Digitale zorg kan onderdeel zijn van jouw behandeling. MET ggz heeft een uitgebreid aanbod digitale zorg. Via online modules en een digitaal dagboek kun je 24 uur per dag aan je herstel werken. Binnen onze monodisciplinaire behandeling gebruiken we modules vanuit het platform Minddistrict. Dit zijn gebruiksvriendelijke en veilige module/programma’s die je zelfstandig en met coaching van je behandelaar kunt doorlopen.
Behandeling in groepen
Soms kan het voorkomen dat deelname aan een groepsaanbod passender is voor jouw herstel. Samen met je behandelaar kun je onze mogelijkheden op dit gebied bespreken en kijken of deze aansluiten bij jouw behoeften.
Onze behandelaren
Misschien heb je behoefte aan ondersteuning in een andere taal of wil je liever geholpen worden door een man of vrouw. Mogelijk heb je gelezen over een bepaald type behandeling en ben je benieuwd of een van onze behandelaren in jouw regio deze ondersteuning biedt. Om je te helpen een beeld te vormen over onze ondersteuning, kun je in ons 'overzicht behandelaren MET focus" zien welke behandelaren bij ons in dienst zijn, over welke kwalificaties zij beschikken, welk type behandelingen zij aanbieden, in welke talen zij ondersteunen en op welke dagen zij werkzaam zijn. Je kunt dit overzicht onderaan downloaden.
Therapieën en trainingen
Binnen onze monodisciplinaire behandeling bieden wij verschillende therapieën en trainingen. Je kunt onderaan een overzicht hiervan downloaden.
Waar bieden wij monodisciplinaire behandeling?
Wij bieden monodisciplinaire behandeling voor volwassenen op onze locaties in Maastricht, Echt, Leudal, Roermond, Weert en Hoensbroek. Speciaal voor de inwoners van de gemeente Vaals en omgeving werkt een behandelaar van het team Hoensbroek een aantal dagdelen op locatie in Vaals.
Aanmelden
Een verwijzing voor monodisciplinaire behandeling kun je krijgen via je huisarts of een andere specialist die daartoe bevoegd is. Als je een verwijzing krijgt toegekend, dan stuurt de verwijzer deze naar ons door. Je ontvangt vervolgens per post een schriftelijke uitnodiging van ons voor een afspraak.
Meer informatie?
Op www.thuisarts.nl vind je informatie over bijvoorbeeld angstklachten, somberheid of omgaan met psychische klachten.