Skip to main content

Safehouse

Voor mensen die na een detox in een veilige omgeving verder werken aan hun herstel van een verslaving.

Placeholder

Voor wie?

Voor mensen die onlangs een detox hebben afgerond en behoefte hebben aan steun en veiligheid bij het opnieuw opbouwen van een leven zonder verslaving. Naast het herstel van een verslaving kunnen zij ook op andere gebieden doelen hebben. Om in ons safehouse te kunnen wonen heeft de cliënt een (na)behandeling nodig van een externe behandelaar. Hij/zij gaat akkoord met urine controles (indien van toepassing) en heeft na de eerste week een passende daginvulling.

Wanneer kom je niet in aanmerking?

Bij een terugval in verslavend gedrag eindigt het verblijf. Bij een ernstige verstandelijke beperking is het safehouse niet passend. Daarnaast wordt kritisch gekeken hoe groot de kans van slagen is. De eigen motivatie is daarbij erg belangrijk. In een intake wordt beslist of de hulpvraag en situatie passend zijn voor het safehouse.

Wat houdt een verblijf in ons safehouse in?

Het verblijf in het safehouse is altijd tijdelijk en duurt maximaal twee jaar. De cliënt wordt tijdens het verblijf begeleid door een persoonlijk begeleider. Deze persoon is het eerste aanspreekpunt. Cliënt en begeleider hebben regelmatig een gesprek waarin zij onder andere doelen en ambities, een weekplanning en moeilijke momenten bespreken. Doelen en afspraken worden vastgelegd in een begeleidingsplan. Daarnaast maakt de cliënt met de begeleider een terugval/preventieplan/signaleringsplan dat zij regelmatig samen evalueren.

Daginvulling biedt een doel en structuur om na de detox moeilijke momenten te weerstaan en is noodzakelijk voor herstel. Een daginvulling is daarom verplicht op doordeweekse dagen, voor minimaal één dagdeel per dag. Vanaf de start in het safehouse betrekken wij naasten of anderen op wie de cliënt kan terugvallen bij de begeleiding. Bezit en gebruik van verslavende middelen zijn tijdens het verblijf in het safehouse niet toegestaan.

Waar bevindt zich ons safehouse?

Wij hebben een safehouse in Venlo waar inwoners van Noord- en Midden-Limburg gebruik van kunnen maken.

Aanmelden

Er is een indicatie nodig voor beschermd wonen van een gemeente in Noord- en Midden-Limburg. De cliënt betaalt een eigen bijdrage. Deze wordt door het CAK geïnd. Voor meer informatie: www.hetcak.nl.

Meer informatie?

Meer informatie via zorgbemiddeling@metggz.nl