Binnen ons behandelprogramma Stemming in Roermond kunnen cliënten terecht voor behandeling van een stemmingstoornis (depressie) of een bipolaire stoornis.
Psycho-educatie groep
Binnen MET ggz bieden we de psycho-educatie groep voor volwassenen die last hebben van stemmingsklachten gerelateerd aan een bipolaire stoornis. Psycho-educatie helpt bij het begrijpen en accepteren van deze klachten en geeft inzicht in de behandeling. Wij bieden de psycho-educatiegroep aan voor cliënten en hun partners of andere direct betrokken familieleden.
Wij vinden het belangrijk dat mensen die bij team Stemmingsstoornissen in behandeling komen, goed worden geïnformeerd over stemmingsklachten en welke behandelmogelijkheden er zijn. Iedereen die met een depressieve stoornis aangemeld wordt bij team Stemmingsstoornissen doorloopt daarom eerst de psycho-educatie bijeenkomsten waarin je informatie krijgt over depressie, het ontstaan ervan, het betrekken van je naasten, etc.
Behandelvormen en therapieën
Interpersoonlijke psychotherapie
Interpersoonlijke psychotherapie is een effectieve, goed overdraagbare behandelvorm voor depressies, die ook door patiënten erg wordt gewaardeerd. Het is echter zeker niet zo dat Interpersoonlijke psychotherapie een panacee is bij de behandeling van depressieve mensen. Vooral bij mensen met chronische of recidiverende problematiek zal gezocht moeten worden naar het optimaliseren van het behandeleffect door het combineren van de behandeling met andere (medicamenteuze dan wel psychotherapeutische) behandelvormen.
CBASP
Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy (CBASP) is speciaal ontwikkeld en onderzocht voor mensen met chronisch depressieve klachten. Cliënten met chronisch depressieve klachten hebben de ervaring dat zij machteloos staan tegenover de sombere stemming die steeds terug blijft komen. Zij hebben het gevoel dat hen keer op keer narigheid overkomt zonder dat ze hier zelf iets aan kunnen veranderen. In CBASP leert de cliënt meer zicht te krijgen op eigen emoties en gedrag en de invloed daarvan op anderen. Door situaties die de cliënt in het dagelijks leven meemaakt te analyseren wordt duidelijk waardoor de chronische klachten blijven bestaan. Er wordt geoefend met andere communicatiestijlen.
Cognitieve gedragstherapie (groep of individueel)
In cognitieve gedragstherapie wordt veel belang gehecht aan de invloed van het denken op het gevoelsleven. Wie belangrijke zaken en gebeurtenissen in zijn leven gewoonlijk vanuit een negatief standpunt beziet, wordt gemakkelijker angstig, somber of geïrriteerd, en zal zich daar ook naar gedragen. Gevolg is dat er nog weinig positieve ervaringen worden opgedaan. Bij het uitwerken van meer realistische standpunten en gedachten wordt gebruik gemaakt van specifieke cognitieve oefeningen en gedragsexperimenten in de actuele leefsituatie. Hiervoor worden verschillende oefeningen voorbereid die in de thuissituatie worden uitgevoerd. Zowel het inventariseren van problematisch gedrag als het bedenken en oefenen van nieuw, beter passend gedrag is een gezamenlijke onderneming van de cliënt en therapeut.