Skip to main content

Kosten

Aan de behandeling en begeleiding bij MET ggz zijn kosten verbonden. Een groot deel daarvan wordt vergoed door je zorgverzekeraar of betaald door je gemeente.

Placeholder

Kosten bij begeleiding

In de Wmo-beschikking is vastgelegd voor welke ondersteuning je in aanmerking komt en welke kosten de gemeente hiervoor betaalt. Het kan zijn dat je gemeente een eigen bijdrage berekent. Informeer hiernaar bij je gemeente, zodat je niet voor vervelende verrassingen achteraf komt te staan.

Ondersteuning op het gebied van werk en scholing wordt in veel gevallen betaald door je werkgever, je gemeente of het UWV. Ook hier kan jouw gemeente een eigen bijdrage in rekening brengen. Informeer in dat geval bij je gemeente naar de voorwaarden.

Kosten bij behandeling

De kosten van behandeling vallen onder de Zorgverzekeringswet. Check hier of jouw zorgverzekeraar contractafspraken met ons heeft. Behandelingen worden uitsluitend vergoed vanuit de basisverzekering wanneer er sprake is van een verwijzing door een erkende verwijzer, over het algemeen de huisarts, en er een vastgestelde diagnose is volgens de DSM-5 (het classificatiesysteem voor psychiatrische aandoeningen). Hierbij geldt wel het eigen risico van de zorgverzekering waarbij de kosten worden berekend vanaf het 1e gesprek (intake), los van het feit of de intake tot daadwerkelijke behandeling leidt. Op de verzekeringspolis staat informatie over de hoogte van het eigen risico.

Sommige klachten zijn wel psychisch van aard, maar worden niet vergoed. Enkele zorgverzekeraars bieden wel aanvullende vergoedingen voor psychologische zorg. Het gaat dan om overige psychologische zorg die niet binnen de ggz valt, maar wel een aanvulling kan zijn op ggz. Denk hierbij aan hulp bij aanpassingsstoornissen (burn-out), hulp bij werk- en relatieproblemen en oncologische nazorg. Het is verstandig om voor deze aanvullende vergoedingen contact op te nemen met je eigen zorgverzekeraar of je polisvoorwaarden te raadplegen.